13 Mayıs 2016 Cuma

Dinleme Becerisi Etkinliği:Hangi Kurt?




              

MATERYAL RAPORU


1-Genel Bilgiler:
 
1.a-Materyalin adı - başlığı: Dinleme/anlama/yorumlama becerilerini ölçme.

1.b-Materyalin Kullanılacağı ders: Ortaokul Türkçe dersi

1.c-Materyalin kullanılacağı sınıf düzeyi:5/6. Sınıf

1.d-Materyalin kullanılacağı konu: Dinleme becerisini ölçme

1.e-Materyalin hedeflediği kazanım(lar):Dinlediği metni anlamlandırır.

Dinlediğini anlar.

Dinlediği metne katkı sağlar/geliştirir.

Soyut kavramları somutlaştırır.

2-İçerik Bilgileri:

2.a-Materyali hazırlamada kullanılacak malzemeler: Betimsel bir metin,A4 kağıtları, iyi-kötü kurt temsilleri, renkli kağıtlar ve zarflar.

2.b-Materyalin yapılışı: Materyalimizin amacı etkin dinleme becerisi kazandırmaktı. Bunu yapmak için öncelikle hedef kitlenin hazırbulunuşluk düzeyine uygun, onları sosyal psikolojik yönden zedelemeyecek ayrımcılığa neden olmayan ideolojik, bölücü ve yıkıcı söylemler içermeyen bir metin seçtik.Kullanacağımız metni seçtikten sonra materyalin amacına ulaşıp ulaşamadığını test etmek amacıyla etkinliğimizi sınıflarda uyguladık. Kurt temsillerini hazırlamak için kutular, renkli kağıtlar temsil resimleri için fon karton ve kurt resmi çıktısı kullandık.

2.c-Materyalin derste nasıl kullanılacağı: Metin öğrencilere okunur. Öğrencilerden kendilerine verilen kağıtlara dinledikleri metinden anladıklarnı çizmeleri istenir. Daha sonra verilen renkli kağıtlara ise metinden çıkarımlarını yazmaları istenir. Çıkarımlar temsillerde toplanır ve çoğunluk belirlenir. Etkinliğin sonunda öğrencilere pekiştireç olarak stickerlar verilir.





 

3-Öz Değerlendirme:
3.a-Materyal planlama ve geliştirme sürecinde izlediğiniz yol ve araştırma süreciniz: Farklı konularla ilgili ortaya atılan bir çok fikirden sonra öğrencilerin hayalgücünü, anlama kabiliyetlerini, çizmek-süslemek vb farklı bilişsel yeteneklerini ve fikirlerini derse dahil edebilmek adına böyle bir materyalde karar kıldık.
3.b-Materyal planlama ve geliştirme sürecinde karşılaştığınız güçlükler: Bu aşamada herhangi bir güçlükle karşılaşmadık.
3.c-Sizce materyalin güçlü olduğu noktalar: Hayalgücünü devreye sokması. Birden fazla zeka türünü işin içine dahil etmesi.Öğrencilere sorgulamayı, fikirlerini söylemeyi öğretmesi ve etkin dinlemeyi teşvik etmesi materyalin güçlü olduğu noktalar.
3.d-Materyalin zayıf olduğu noktalar: Tek bir metin tüm yaş gruplarına hitap etmediğinden farklı yaş gruplarına farklı metinler hazırlanmalıdır.
Etkinlikte kullanılan hikaye :
Bir büyükbaba torunlarına anlatıyor:
 
 
'Kalplerimizin içinde iki kurt vardır. Kötü olan kurt öfke, kötülük, kıskançlık ve kibir duygularıyla beslenir. İyi kurt ise onur, barış, sevgi ve umut ile beslenir. Bu iki kurt her zaman içimizde savaş halindedir.'
Torun büyükbabasına sorar:
 

'Büyükbaba peki hangi kurt kazanacak?'

Büyükbaba cevaplar:

'Sen hangisini beslersen o kazanır.'
 
 
Etkinliği Hazırlayanlar;
 Ceyhan KARAKUŞ, Ceylan ARAT, Fatma Ezgi BENER, Kübra BAŞAKOĞLU
 
 


 
 


1 yorum: